Cum a creat OpenAI condițiile perfecte pentru haos

OpenAI a creat condițiile perfecte pentru haos

Cum a creat OpenAI condițiile pentru haos

OpenAI, o companie în domeniul tehnologiei, a fost implicată într-un scandal după ce Sam Altman, CEO-ul companiei, a fost concediat. Această situație a ridicat numeroase întrebări privind modul în care s-a produs acest eveniment. De ce doar patru membri ai consiliului de administrație au avut puterea de a demite directorul executiv al companiei? De ce unii membri ai consiliului de administrație au avut atât de puțină experiență pe plan administrațiv? Și de ce Microsoft, de departe cel mai mare investitor în OpenAI, nu a avut un loc în consiliul de administrație?

Răspunsurile la aceste întrebări se află în structura idiosincratică a companiei – iar pentru a înțelege acest aspect, trebuie să ne întoarcem la anul 2015.

Atunci când OpenAI și-a început activitatea, a fost hotărât o companie non-profit. Comunicatul de presă al acesteia a fost extrem de clar: „Scopul nostru este de a construi valoare pentru toată lumea, nu pentru acționari”, se preciza. Obiectivul era „de a avansa inteligența digitală într-un mod care ar putea beneficia cel mai mult umanitatea ca întreg, fără constrângerea de a genera profit financiar”. Există, de asemenea, opinia conform căreia obiectivul de a atinge inteligența artificială generală (AGI) – AI care poate îndeplini orice sarcină pe care un om este capabil să o poata îndeplini – ar putea fi realizat cu relativ puțini bani. În 2015, OpenAI a declarat că finanțatorii s-au angajat să contribuie cu 1 miliard de dolari pentru proiect, dar că „ne așteptăm să cheltuim doar o mică fracțiune din aceasta în următorii câțiva ani”.

În anul 2019, s-a realizat faptul că această abordare a fost naivă. S-au evidențiat nevoia unor cantități uriașe de putere de calcul în cloud pentru a atinge ambițiile lor înalte. Acest lucru însemna că era necesară o investiție considerabilă.

  Fostul șef OpenAI Sam Altman fotografiat în sediul firmei, amid rapoarte de întoarcere

Dar s-a demonstrat că organizațiile non-profit întâmpină dificultăți în obținerea finanțării pe care o pot genera organizațiile cu scop lucrativ. Așa că, în anul 2019, s-a născocit un hibrid ciudat.

Aici lucrurile încep să devină complicate.

Partea non-profit a OpenAI a creat o ramură cu scop lucrativ a afacerii. Investitorii puteau investi brusc bani în companie și spera la profituri – care urmau să fie limitate la 100 de ori investiția inițială. Ramura cu scop lucrativ și non-profit aveau să formeze un parteneriat – dar nu unul de egali.

Pentru a se asigura că arierga cu scop lucrativ s-ar alinia valorilor fundamentale ale OpenAI, s-a luat decizia ca consiliul non-profit să conducă întreaga companie.

Ce a însemnat asta? Ei bine, în teorie, compania ar putea lucra pentru a-și atinge obiectivul de a ajuta umanitatea, atrăgând în același timp finanțare majoră. O sorta de compoziție „cel mai bun din ambele lumi”. În cuvintele OpenAI, entitatea non-profit ar asigura „faptul că misiunea și principiile… au prioritate față de obligația de a genera profit”.

Misiune, nu profit

Structura era acum… interesantă. Dar se părea că a functinat. Banii au început să curgă. Mai mult decât oricând de la Microsoft – care a investit miliarde în companie. În condiții normale, te-ai aștepta ca un susținător atât de mare să ceară un loc în consiliul de administrație și să i se acorde. Dar structura OpenAI nu mai era una obișnuită. Consiliul său non-profit nu avea nevoie să ofere susținătorilor săi importanți o voce în modul în care compania era condusă – pentru că consiliul era condus de misiunea sa, nu de profit. În următorii ani, mai mulți membri importanți ai consiliului de administrație au părăsit compania – invocând adesea conflicte de interese. Începând de săptămâna trecută, consiliul a fost format din doar șase persoane – un număr neobișnit de mic pentru o companie evaluată la 80 de miliarde de dolari.
Această situație a inclus trei executivi de top de la OpenAI: Greg Brockman (președinte și președinte), Ilya Sutskever (șeful științific) și Sam Altman (director executiv); și persoane care nu făceau parte din angajații companiei precum Adam D’Angelo, Tasha McCauley și Helen Toner.

  Abercrombie & Fitch suspendă plățile pentru fostul CEO după acuzațiile de trafic de persoane.

Consiliul non-profit companiei OpenAI părea puțin ca… un consiliu de non-profit. Unii dintre acești membri ai consiliului păreau să aibă foarte puțină experiență de a fi membri ai unui consiliu de administrație. „Cele mai multe companii de dimensiunea și importanța OpenAI au consilii de 8-15 directori, majoritatea dintre aceștia sunt independenți și toți au mai multă experiență ca membri ai unui consiliu de administrație”, a postat fostul CEO de la Yahoo, Marissa Mayer pe X.

Cu deciziile luate de o majoritate, însemna că doar patru persoane puteau face schimbări radicale în OpenAI – inclusiv de a se despărți de directorul sau executiv. Și vineri, exact acest lucru s-a întâmplat. Sam Altman a fost concediat – și Greg Brockman a demisionat.

Lasă un comentariu