Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) destructurează 3 rețele de corupție care sustrag bărbații de la înrolare în armată
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat că a destructurat încă 3 rețele de corupție care asistau bărbații să se sustragă de la înrolarea în armată în schimbul unor sume cuprinse între 5.000 și 12.000 de dolari. Aceste rețele furnizau documente false pentru a părăsi țara și a evita mobilizarea în armată, conform unui comunicat emis de SBU.
Conform legii marțiale adoptate odată cu invazia rusă, bărbații capabili să servească în armată cu vârste între 18 și 60 de ani au interzis să părăsească teritoriul național. Excepțiile sunt cei cu motive medicale sau familiale întemeiate, precum și cei care lucrează în domenii civile considerate strategice.
Bărbați s-au sustras de la mobilizare prin rețelele de corupție
În cadrul noii operațiuni, SBU a reținut comandantul centrelor de recrutare din regiunea Liov din vestul Ucrainei. Acesta facilita plecările din țară a celor care plăteau o mită, sub pretextul că ar fi șoferi ai armatei care aduc transporturi umanitare internaționale.
În altă regiune, Odesa, o altă rețea de corupție oferea certificate medicale false pentru a evita înrolarea în armată. În orașul Dnipro, o altă rețea opera în același fel aproape de linia frontului.
Nenumărați angajați ai comisariatelor militare de recrutare au făcut parte din aceste rețele de corupție, potrivit SBU.
Pe fondul pierderilor din armată, președintele Zelenski a demis pe toți comandanții comisariatelor militare din țară, pentru a eradica un sistem corupt. Având în vedere aceste acțiuni, serviciile secrete ucrainene au destructurat mai multe rețele de corupție din sistemul de recrutare în armată.
Noi forme de recrutare pentru a combate corupția și pentru a demobiliza cei care luptă pe front
Parlamentul ucrainean a discutat timp de luni de zile noi forme de recrutare care să reducă corupția și să permită demobilizarea celor care luptă pe front încă de la începutul războiului cu Rusia în februarie anul trecut.
La sfârșitul lunii octombrie, soțiile și alți membri de familie ai soldaților ucraineni trimiși la front în războiul cu Rusia au participat la manifestații în semn de protest în Kiev, Odesa și alte orașe pentru a cere demobilizarea lor după 18 luni de serviciu în armată.
Președintele Zelenski a cerut schimbări în sistemul de mobilizare și a discutat cu comandamentul armatei despre scenariile care să aducă „rezultate concrete” pentru anul 2024 în condiții de război. De când Rusia a lansat războiul împotriva Ucrainei, circa 20.000 de bărbați au încercat să fugă din țară, majoritatea încercând să treacă granițele cu România și Republica Moldova. Mai mult de 650.000 de bărbați ucraineni cu vârste între 18 și 64 de ani sunt înregistrați ca refugiați în statele UE, conform datelor oficiale.
Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.