Premierul ungar cere retragerea deciziilor UE despre Ucraina

Viktor Orban solicită retragerea a două decizii esenţiale pentru Ucraina de pe agenda summitului UE

Viktor Orban, premierul Ungariei, cere retragerea deciziilor esențiale pentru Ucraina de pe agenda summitului Uniunii Europene, care urma să aibă loc în zilele de 14-15 decembrie. Deciziile vizate de cererea lui Orban se referă la un sprijin bugetar și la deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a trimis o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, în care a solicitat retragerea de pe agenda summitului UE a două decizii esenţiale pentru Ucraina. Se pare că lipsa de consens ar putea duce la un eșec, așa că Orban le-a cerut să nu se discute aceste subiecte în luna decembrie.

Aceasta este a doua scrisoare de acest fel trimisă recent lui Charles Michel de către Viktor Orban. Acesta a fost singurul lider din UE care și-a păstrat legăturile strânse cu Kremlinul după invazia rusă lansată în Ucraina în februarie 2022.

Pericolul ca deciziile să fie blocate

Orban a avertizat că lipsa consensului poate duce la un eșec. Vestea vine în contextul în care acesta are posibilitatea să blocheze aceste decizii, deoarece este necesară unanimitatea celor 27 de state membre ale UE.

Potrivit unei comunicări a Comisiei Europene din noiembrie, s-a recomandat deschiderea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE. Republica Moldova, de asemenea, a obținut statutul de candidat în iunie anul trecut. Executivul UE a făcut, de asemenea, o propunere de sprijin de 50 de miliarde de euro până în 2027 pentru Ucraina, bani care ar urma să fie utilizați în cadrul agrementului de finanțare pentru perioada 2021-2027.

  Presiune asupra premierului Netanyahu. Familii ostaticilor israelieni în marș către reședința lui.

Se mai adaugă și alte suplimentări ale bugetului pentru diferite domenii, inclusiv pentru migranți și investiții în tehnologii avansate.

Problemele lui Orban cu Uniunea Europeană

Orban este recunoscut pentru opoziția față de strategia europeană de sprijinire a Kievului și eficacitatea sancțiunilor contra Rusiei. Nemulțumirile Bruxellesului nu se opresc aici. El este vizat pentru încălcări ale statului de drept în țara sa. În special, există îngrijorări legate de independența justiției și combaterea corupției.

Executivul UE a decis să blocheze aproape 22 de miliarde de euro reprezentând fonduri europene ce erau destinate Ungariei. De asemenea, a fost oprit și planul de relansare și reziliență prezentat de această țară.

Cu toate acestea, în urma unor reforme întreprinse în domeniul judiciar, se pare că este posibil ca UE să deblocheze fonduri de până la 10 miliarde de euro pentru Ungaria.

Poate să pară surprinzător, pentru unii, faptul că Ungaria s-a alăturat frontului de susținere al Rusiei, având în vedere trecutul său comunist și apartenența la blocul sovietic. Indiferent de motivația lui Orban, de susținere a politicii Rusiei sau doar de dorința de a menține o poziție de forță în fața Uniunii Europene, retragerea de pe agendă a deciziilor esențiale pentru Ucraina ar putea avea consecințe susținute pe termen lung.

Ucraina se află pe un drum greu, spre o aderare posibilă la UE, și orice întârziere în această eventualitate s-ar putea să aibă impacturi economice și politice importante pentru țară. De asemenea, perspectivele de pace și stabilizare a regiunii se vor modifica semnificativ dacă Ucraina va rămâne departe de Uniunea Europeană și de măsurile de securitate și integrare care vin odată cu aceasta.

  40 de copii și 13 femei, printre ostaticii israelieni eliberați

Între timp, poziția lui Orban pare să fie curajul de a lupta pentru propriile interese, indiferent de consecințele pe termen lung. Cu toate acestea, modificarea relațiilor cu UE, în special în contextul tensiunilor cu Rusia, ar putea reprezenta un risc major pentru Ungaria și pentru întreaga regiune.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu