Risc tsunami Japonia: erupție vulcanică la 5.000 km

Erupția vulcanică din Papua Noua Guinee și posibilul tsunami care ar putea să ajungă în Japonia

O erupţie vulcanică de proporţii în Papua Noua Guinee și posibilul tsunami care ar putea să ajungă în Japonia

O erupție vulcanică de proporții s-a produs luni, 20 noiembrie, în Papua Noua Guinee, însă nu se cunoaște deocamdată dacă aceasta a provocat un tsunami care ar putea ajunge în Japonia, a anunțat agenția niponă de meteorologie, citată de agențiile Kyodo și Agerpres. Erupția produsă în această țară insulară din Oceanul Pacific a fost înregistrată în jurul orei locale 15:30, a precizat Agenția de Meteorologie din Japonia.

Agenția preconizează că, în cazul în care s-a produs un tsunami, este posibil ca acesta să ajungă în arhipelagul Izu, în apropiere de Tokyo, și în insulele Ogasawara din Oceanul Pacific, la sud de capitală, în jurul orei locale 18:30.

Distanța dintre capitala japoneză Tokyo și Papua Noua Guinee este de aproape 5.000 de kilometri. Papua Noua Guinee se află pe așa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă unde se înregistrează aproximativ 90% din activitatea seismică şi vulcanică a lumii şi unde se produc aproape 7.000 de cutremure pe an, majoritatea de intensitate moderată.

Impactul erupţiei vulcanice din Papua Noua Guinee

Această erupție vulcanică are potențialul de a declanșa un tsunami care ar putea afecta ţările terţe. Impactul asupra orașelor din apropiere de mare este în acest moment necunoscut. Această erupţie ar putea să aibă un impact uriaș asupra mediului şi sănătăţii public şi ar putea scoate la iveală o serie de probleme de mediu. De asemenea, erupția vulcanică ar putea să ducă la întreruperi ale transportului maritim și aerian, ceea ce ar putea contribui la o serie de repercusiuni în domeniul economic și logistic.

  Investigație WP: Petrol rusesc la Pentagon, în ciuda sancțiunilor

Cercetătorii, geologii și specialiștii din domeniul dezastrelor naturale sunt așteptați să evalueze în detaliu consecințele și efectele acestei erupții vulcanice și să monitorizeze impactului acesteia în săptămânile următoare. De asemenea, autoritățile japoneze sunt în alertă și încearcă să evalueze riscurile la care sunt supuse ţările din zonă și să pregătească măsuri de intervenție în cazul unor posibile dezastre naturale.

Redresarea turismului în Japonia și impactul pandemiei asupra acestuia

Într-o altă ordine de idei, reiterăm cum numărul vizitatorilor străini care au venit în Japonia pentru afaceri şi agrement a crescut cu 0,8% în octombrie, la 2,52 milioane, comparativ cu perioada similară din 2019, fiind pentru prima dată când cifra lunară a depăşit nivelul de dinaintea pandemiei, transmit Kyodo şi Reuters, conform Agerpres. Este a cincea lună consecutiv când numărul vizitatorilor străini în Japonia a depăşit două milioane.

Sosirile din alte ţări au ajutat la compensarea redresării lente a sosirilor de turişti din China continentală, al căror număr încă este cu 65% sub nivelul din octombrie 2019. Chinezii reprezentau aproape o treime din totalul vizitatorilor şi 40% din toate cheltuieile turiştilor în Japonia, în 2019. Luna trecută, cei mai mulţi turişti au venit din Coreea de Sud (631.100), mai mult decât triplu faţă de perioada similară din 2019.

Amintim de asemenea cum numărul vizitatorilor străini a ajuns la aproape de 20 milioane în primele zece luni din acest an, încă departe de recordul de aproximativ 32 milioane din 2019. Autorităţile nipone se aşteaptă în acest an la 25 de milioane de vizitatori străini. De asemenea, 937.700 turişti din Japonia au călătorit peste hotare în octombrie, cu 43,6% mai puţini decât în perioada similară din 2019.

  Rusia ridică restricțiile la exportul de benzină

Organizaţia naţională de turism din Japonia a raportat că deprecierea yenului a făcut ca Japonia să fie percepută ca o destinaţie relativ ieftină. De asemenea, turismul a fost stimulat de redresarea curselor aeriene internaționale la 80% din nivelul de dinaintea pandemiei și de cererea solidă din Asia de Sud-Est, America de Nord, Europa şi Australia. AssemblyVersion-uri înregistrate de sosire în octombrie sunt cele din Germania cu 17,6%, la 30.900, cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată într-o singură lună.

Concluzii

În concluzie, erupția vulcanică din Papua Noua Guinee și posibilul tsunami care ar putea să ajungă în Japonia reprezintă o amenințare reală și un semnal de alarmă pentru autoritățile și instituțiile din zonă. Impactul acestei erupții vulcanice va fi evaluat pe termen lung de către specialiștii și cercetătorii din domeniu. În același timp, redresarea turismului în Japonia după pandemia de COVID-19 prezintă semne de reactivare economică și de normalizare a sectorului turistic. Autoritățile japoneze monitorizează îndeaproape situația și pregătesc măsuri pentru gestionarea posibilelor impacte ale erupției vulcanice și ale situațiilor de urgență generate de aceasta.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu