Vicepreşedinta Statelor Unite ale Americii anunţă o contribuţie de trei miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă
Kamala Harris anunță contribuție
Vicepreședinta Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a anunțat sâmbătă la COP28 de la Dubai, o contribuție de trei miliarde de dolari la Fondul verde pentru climă, informează AFP, preluată de news.ro. Harris a declarat: „Sunt mândră să anunţ un nou angajament de 3 miliarde de dolari pentru Fondul verde pentru climă, care ajută ţările în curs de dezvoltare să investească în rezilienţă, energie curată şi soluţii bazate pe natură”.
SUMMITUL COP28
La summitul COP 28 de la Dubai participă și președintele român, Klaus Iohannis. În contextul acestei întâlniri, șeful statului român a declarat că România are unele dintre cele mai scăzute emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană și este ferm angajată să accelereze măsurile de atenuare a schimbărilor climatice.
Contribuția Statelor Unite ale Americii
Ultimul angajament al Washingtonului a fost făcut de Barack Obama în 2014 (pentru 3 miliarde de dolari), în timp ce multe alte țări și-au reînnoit între timp contribuțiile.
Acest gest este unul extrem de important, deoarece va ajuta țările în curs de dezvoltare să realizeze investiții în reziliență, energie curată și soluții bazate pe natură, ajutând astfel la protejarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Această contribuție reprezintă o marjă foarte mare și confirmă decizia administrației democraților din SUA privind importanța acordului de la Paris și a luptei împotriva schimbărilor climatice.
Contribuția de 3 miliarde de dolari a vicepreședintei Harris este de asemenea un semn clar pentru alte state care nu și-au onorat, până acum, promisiunile și și-au menținut cota la Fondul verde pentru climă.
Impactul contribuției
Această contribuție va echilibra balanța financiară a fondului, care anterior era micșorată din cauza lipsei contribuțiilor financiare sau reînnoite. Acest lucru poate avea un impact imens asupra țărilor în curs de dezvoltare, oferindu-le resursele necesare pentru a investi în proiecte care susțin mediu înconjurător și combaterea schimbărilor climatice în mod eficient.
Prin urmare, contribuțiile la Fondul verde pentru climă sunt extrem de importante și trebuie să fie continuu sprijinite și susținute de comunitatea internațională.
Angajamentul României
Declarându-și angajamentul ferm pentru măsurile de atenuare a schimbărilor climatice, România își continuă eforturile pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Această decizie este importantă pentru alinierea țării noastre la obiectivele stabilite de comunitatea internațională pentru combaterea schimbărilor climatice. Alături de alte țări dezvoltate, România își asumă responsabilitatea și își întărește angajamentul în lupta împotriva schimbărilor climatice la nivel global.
Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.