1.800 de absolvenți la Medicină susțin examenul de rezidențiat în Iași

Ministerul Sănătății organizează, duminică, 19 noiembrie 2023, concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie. Peste 10 mii de candidați concurează pentru 4.925 de locuri şi 365 de posturi. Aceștia sunt înscriși în centrele universitare din București, Iaşi, Cluj-Napoca, Craiova, Târgu Mureş şi Timişoara. Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și pe cele ale universităților de medicină și farmacie organizatoare în data în care se susține concursul, începând cu ora 16.00, potrivit metodologiei.

Aproape 1.800 de absolvenți urmează să susțină examenul de rezidențiat în centrul universitar din Iași. La centrul din Iași, 991 de absolvenți sunt la medicină generală, 438 la medicină dentară și 322 la farmacie. După București, Iași este al doilea centru de examinare când vine vorba de absolvenții care vor susține concursul de rezidențiat. Candidații au aflat sala și ora începerii probei de concurs, vizitând paginile de internet ale universităților de medicină și farmacie sau site-ul www.rezidentiat.ms.ro. Grila corectă se afișează pe site-ul oficial al Ministerului Sănătății și pe site-urile universităților de medicină şi farmacie organizează, începând cu ora 16.00.

Concursul de rezidențiat se desfășoară sub formă de test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul, pe o durată de patru ore. Organizatorii concursului asigură săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini, care vor fi reîncărcate permanent. Se recomandă candidaților purtarea măștii medicale pe întreaga perioadă a concursului. La intrarea în sală, candidații se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul, documente ce trebuie să fie în termen de valabilitate. Cei care nu dețin un astfel de document valabil nu sunt primiți.

  Consiliul Județean Neamț reziliază contractul pentru Cetatea Neamț. Plângere penală împotriva firmei Lemar.

Rezidențiatul este a doua etapă în cariera medicului, medicului dentist şi farmacistului. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65 la sută din cel maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu. Candidații sunt așezați în sală în ordine alfabetică, conform listelor finale afișate, cu excepția perechilor soț-soție, frați-surori, care au obligația, sub sancțiunea anulării lucrării și eliminării din concurs, să semnaleze șefului de sală aceste situații, pentru a putea fi așezați separat. Candidații aflați în sală pot declara, sub semnătură, situaţiile menţionate mai sus.

Concursul de intrare în rezidențiat reprezintă o etapă esențială în cariera tinerilor absolvenți care sunt pregătiţi să opteze pentru o specializare în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Așadar, acest examen este momentul asteptat de toți cei care își doresc să își continue cariera în medicină sau farmacie. Este important nu doar pentru viitorul lor profesional, dar și pentru pregătirea în domeniul medical, având în vedere că rezidențiatul reprezintă un training într-un anumit domeniu al medicinei sau al farmaciei.

Ministerul Sănătății și universitățile organizatoare asigură că examenul va avea loc în cele mai sigure condiții, respectând toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii COVID-19. În plus, organizatorii pun la dispoziția candidaților diferite materiale necesare desfășurării concursului, cum ar fi săpun, prosoape de hârtie, dispensere cu dezinfectant pentru mâini. De asemenea, se recomandă purtarea măștii medicale pe întreaga perioadă a concursului, conform metodologiei. Așadar, se pune un accent deosebit pe siguranța și sănătatea tuturor participanților și organizării concursului într-un mod corespunzător.

  Detalii noi în cazul dispariției fetei de 13 ani. Bărbatul reținut.

Rezidențiatul reprezintă etapa finală a unui proces îndelungat de pregătire pentru medicii, medicii dentiști şi farmaciștii care intenționează să activeze în sistemul medical. Prin urmare, este de așteptat ca examenul să fie unul de înaltă calitate și să evalueze corect abilitățile și cunoștințele candidaților. Alegerea unui loc sau post este condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65 la sută din cel maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Acest concurs reprezintă o oportunitate pentru absolvenți de a continua formarea lor profesională, de a se specializa în domeniul medicinei, medicinii dentare sau farmaciei. Totodată, rezidențiatul reprezintă și o modalitate de a asigura calitatea actului medical, deoarece medicii sunt specializați într-un anumit domeniu şi îşi continuă formarea profesională în acest domeniu.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu