Carnea de porc, mai scumpă în decembrie? Românii se aprovizionează pentru sărbători.

Costul cărnii de porc de sărbători

Sorin Minea, președintele Romalimenta, a explicat cât va costa carnea de porc de sărbători precum Crăciunul, în timp ce românii au început să își facă provizii din frica scumpirilor.

Potrivit lui Sorin Minea, carnea de porc nu ar trebui să se scumpească în următoarea lună, în preajma sărbătorilor de iarnă, motivul fiind că cererea nu este deloc una mare. El a declarat că creșterea prețurilor atunci când consumul este mic este imposibilă și că vânzările mici înseamnă începerea discount-urilor pentru a stimula consumul, iar explozia prețurilor este complet exclusă din punctul său de vedere.

Minea a adăugat că, „Pe toate statisticile pe care le-am văzut, declarativ, fiecare cetățean dorește să mănânce produsele de la el din țară. O creștere a prețurilor pe origine nu știu dacă va fi viabilă sau nu. La noi, o parte dintre cei care vorbesc de produse românești spun că ’noi trebuie să vindem mai scump ca să ne scoatem banii’, nu mi se pare o politică coerentă”.

Scăderea producției de carne de porc în România

Potrivit Institute Național de Statistică (INS), producția de carne de porc a României s-a diminuat anul trecut cu aproape 11%, de la 383.485 tone carcasă în 2021, la 341.964 tone în 2022, respectiv o scădere cu 41.521 de tone.

Datele statistice au arătat că în luna decembrie 2022 s-a înregistrat o producție de 68.497 tone de carne de porc în carcasă, în scădere cu 3% față de cele 70.577 tone consemnate în decembrie 2021. În plus, în anul precedent au fost sacrificați 3,845 milioane de porci, comparativ cu 4,2 milioane de capete în 2021. În ultima lună din 2022, numărul porcilor sacrificați a fost de 754.000 de capete, față de 757.000 de porci în decembrie 2021.

  Fată de 14 ani, lovită de mașină în timp ce traversa strada

Pe de altă parte, producția de carne de bovine a înregistrat și ea o scădere de 3,2%, de la 85.351 tone carcasă în 2021 la 82.618 tone în 2022. În decembrie, producția a fost de 7.380 de tone, puțin mai mică decât cea consemnată în luna similară a anului 2021 (7.384 de tone).

În schimb, producția de carne de ovine și caprine a crescut anul trecut cu 7%, de la 85.082 de tone în 2021, la 91.114 tone carcasă în 2022. În aceeași perioadă de timp, au fost sacrificate 8,018 milioane de oi și capre, în creștere față de cele 7,489 milioane capete în 2021. În ultima lună a anului trecut, numărul ovinelor și caprinelor sacrificate a totalizat 324.000 de capete, cu 2.000 mai multe față de decembrie 2021 (322.000 capete).

De asemenea, producția de carne de pasăre a României a crescut cu peste 6,3%, la 513.938 tone carcasă, de la 483.257 tone în 2021. În 2022, au fost sacrificate 304,1 milioane de păsări, în timp ce în 2021 s-au consemnat 287 milioane de capete. În decembrie 2022, numărul păsărilor sacrificate s-a majorat cu aproape 13%, față de aceeași lună din 2021, până la 26,94 milioane capete.

Sursa: https://www.dcnews.ro/presedintele-romalimenta-sorin-minea-carnea-de-porc-nu-ar-trebui-sa-se-scumpeasca-luna-urmatoare_910891.html

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu