Documente obligatorii pentru certificat producător ecologic, Direcția Agricolă Iași

Ieșenii care vor să obțină certificatul de producător ecologic se mai pot înscrie la Direcția Agricolă. Mai multe documente obligatorii trebuie aduse de producătorii din Iași

Producătorii din Iași își pot obține certificatul de producător ecologic de la Direcția Agricolă

Producătorii de fructe de pădure, legume, miere de albine sau cătină pot obține certificatele de producător ecologic de la Direcția Agricolă. Printre documentele necesare înscrierii în agricultura ecologică se numără contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 1251/2013 sau extrasul din SNIIF – Sistemul privind identificarea și înregistrarea animalelor din România, pentru fermierii cu animale crescute în sistem ecologic.

Transmiterea documentelor se face în format electronic, prin e-mail, poștă sau fax ori prin asociațiile profesionale legal constituite în domeniul agriculturii.

Ieșenii mai pot solicita certificatul de producător ecologic

Numeroși producători din Iași s-au înscris pentru a deveni producători cu certificat ecologic. În anul 2021, erau 300 de producători, iar în 2022 s-au înregistrat 346, iar în acest an, numărul ar putea crește și mai mult, potrivit specialiștilor din domeniul agricol. Cei mai mulți ieșeni cu atestat de producător ecologic se ocupă de cultivarea legumelor sau au plantații cu fructe de pădure. Aceștia primesc subvenții mai mari dacă înscriu culturile în agricultura ecologică.
Cei care comercializează produsele ecologice le pot vinde la prețuri duble sau triple față de cele convenționale. Produsele ecologice pot să aibă calitatea de produs ecologic, conform Regulamentului nr. 834/2007, privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice, care prevede mai multe reguli. Termenii „bio” și „eco”, singure sau în combinație, pot fi utilizați în Comunitatea Europeană și răspund exigențelor enunțate în regulament, având, în mod clar, legătură cu producția ecologică.

  Socrii lui Cătălin Cherecheş rămân în arest preventiv. Decizia nu e definitivă.

De asemenea, nu se folosesc niciun fel de termeni, inclusiv cei utilizați în mărci comerciale, sau practici folosite în etichetare ori promovare ce pot induce în eroare consumatorul prin sugerarea faptului că un produs sau ingredientele acestuia răspund exigențelor prevăzute în Regulamentul European. Au fost probleme cu subvențiile pentru culturile ecologice.

APIA plătește avansul din subvenții

În această perioadă, Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA) efectuează plățile către beneficiarii din Iași care se încadrează pentru a primi avansul din subvenții. Fermierii din Iași pot primi banii în conturi în termen de minimum 3 zile și maximum 7 zile de la autorizarea cererii de plată. Până în prezent au fost autorizate la plată 10.500 de cereri din Iași și aproape toți beneficiarii au banii în conturi. Alte 7.000 sunt verificate de specialiști. Fermierii din Iași au depus, în acest an, 17.700 de cereri pentru 270.000 de hectare exploatate în județ. Producătorii din Iași mai pot obține certificatul de producător ecologic.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu