Firmă din Rădășeni amendată pentru lipsa autorizației de mediu

Amenzi pentru colectarea ilegala a fierului vechi in comuna Radaseni

Sesizarea si actiunea de control

Urmare a unei sesizari transmise la Garda Nationala de Mediu- Comisariatul Judetean Suceava, cu privire la afectarea factorilor de mediu prin desfasurarea unei activitati de dezmembrări auto si colectarea/reciclarea fierului vechi din comuna Radaseni, comisari din cadrul G.N.M.-C.J.Suceava au efectuat un control pe linie de protecie a mediului. Acestia au constatat ca operatorul in cauza desfasoara activitatea de colectare a deseurilor metalice (fier vechi), fara sa detina autorizatie de mediu.

Sanctiuni si masuri de intrare in legalitate

Pentru neconformitatile constatate, operatorul a fost sanctionat contraventional cu amenda in valoare de 40.000 lei conform prevederilor OUG nr. 195/2005 privind protectia mediului. Prin actul de control incheiat s-au stabilit masuri de intrare in legalitate.

Din pacate, colectarea ilegala a fierului vechi este o practica des intalnita, care are consecinte negative asupra mediului. Fierul vechi este unul dintre cele mai reciclabile materiale, dar colectarea sa ilegala duce la defrisari ilegale, poluarea solului, apei si aerului, si la riscuri pentru sanatatea umana.

Impactul negativ al colectarii ilegale a fierului vechi

Colectarea ilegala a fierului vechi duce la defrisarea ilegala a padurilor pentru a accesa aceste materiale. Acest lucru duce la pierderea habitatelor naturale pentru multe specii de animale, precum si la diminuarea capacitatii padurilor de a absorbi dioxidul de carbon, ceea ce contribuie la fenomenul de incalzire globala.

In plus, procesul de colectare ilegala poate duce la poluarea solului prin scurgeri de ulei si alte substante toxice din masinile abandonate sau dezmembrate ilegal. Acest lucru poate afecta calitatea solului, impiedicand cresterea plantelor si afectand supravietuirea animalelor si a oamenilor.

  Evaziune fiscală din vânzarea de anvelope în Suceava, percheziții în trei locații din județ

De asemenea, deseurile metalice lasate in aceste locuri pot ajunge in sursele de apa, poluand apa potabila si afectand ecosistemele acvatice. In final, arderea ilegala a deseurilor metalice poate duce la poluarea aerului si la afectarea sanatatii populatiei din zona.

Importanta respectarii legislatiei

Situatii precum cea din comuna Radaseni arata importanta respectarii legislatiei de mediu si necesitatea controlului strict al activitatilor de colectare si reciclare a materialelor. Autoritatile trebuie sa actioneze pentru prevenirea si combaterea acestor practici ilegale care afecteaza mediul inconjurator.

In acelasi timp, educatia si constientizarea comunitatii sunt de asemenea fundamentale. Oamenii trebuie sa inteleaga impactul negativ pe care il au astfel de activitati ilegale asupra mediului si sa se implice in promovarea unor practici responsabile de colectare si reciclare a materialelor.

Sursa originala a articolului pe svnews.ro.

Lasă un comentariu