Infracțiuni comise de țările europene – România inclusă

Comisia Europeană inițiază o procedură de infringement împotriva a 6 țări, inclusiv România

Deficiențele în transpunerea unei directive comunitare privind deșeurile

Comisia Europeană a decis joi, 16 noiembrie, inițierea unei proceduri de infringement trimițând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei și Austriei în vederea remedierii deficiențelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deșeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (UE) 2018/851/EU. Termenul limită pentru transpunerea Directivei în legislația națională a expirat la 5 iulie 2020, iar statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, conform Comisiei Europene. Directiva modificată stabilește obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea și pregătirea pentru reutilizare a deșeurilor municipale. De asemenea, solicită statelor membre să își îmbunătățească sistemele de gestionare a deșeurilor și eficiența utilizării resurselor.

Scrisori de punere în întârziere pentru țările vizate

În cazul României, deficiențele legislative sunt legate de încetarea statutului deșeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului, derogarea de la împărțirea responsabilității financiare și măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deșeuri. Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de punere în întârziere statelor membre în cauză, care au la dispoziție două luni pentru a răspunde și a remedia deficiențele constatate. În absența unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.

Prejudiciu de aproape 3 milioane de euro produs Fondului de Mediu

În altă ordine de idei, procurorii gorjeni au stabilit că un prejudiciu de aproape trei milioane de euro a fost produs Fondului de Mediu prin decontarea taxei de mediu pentru deșeuri care apăreau colectate și reciclate, deși în realitate nu erau. În acest dosar sunt cercetate 27 de persoane, iar patru dintre acestea au fost reținute, potrivit news.ro. Au fost făcute 34 de percheziții în Gorj și alte patru județe, precum și în București, fiind ridicate documente extracontabile, unități de calcul și telefoane mobile.

  Accident rutier în Iași: mașină lovită un stâlp de electricitate. VIDEO, UPDATE

Urmărirea penală vizează inițierea, punerea în aplicare și dezvoltarea unei scheme infracționale în vederea obținerii în mod ilegal a unor sume importante de bani proveniți din bugetul de stat, prin inducerea în eroare a reprezentanților Fondului de Mediu, folosindu-se documente fictive pentru a deconta taxa de mediu corespunzătoare unor cantități de deșeuri care apăreau ca fiind colectate și reciclate, dar în realitate nu erau. Prejudiciul este estimat la aproximativ 14,6 milioane lei (peste 2,9 milioane euro), constând în taxa de mediu achitată pentru deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, care în realitate nu au fost colectate și reciclate.

Urmărirea penală este complexă, fiind cercetate până în prezent 27 de persoane fizice și 2 persoane juridice. Procurorii continuă să adune probe pentru stabilirea adevărului și tragerii la răspundere a persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni și recuperarea prejudiciului.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.

Lasă un comentariu