Ministerul Sănătății declară epidemie de rujeolă în România.

Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România

Creșterea numărului de cazuri a dus la declanșarea epidemiei

Ministerul Sănătății a anunțat că a declarat epidemie de rujeolă în România din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri în 29 de județe. Aproape 2.000 de cazuri au fost înregistrate la nivel național, iar această situație a determinat instituția să ia măsuri urgente. Conform Ministerului, scopul declarării epidemiei este de a facilita vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni, precum și recuperarea celor nevaccinați sau care au scheme de vaccinare incomplete.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Ministerul a transmis că epidemia a fost declarată pentru a face posibilă vaccinarea copiilor mici și recuperarea celor care nu au primit vaccinul sau au scheme incomplete. De asemenea, se derulează o campanie de informare a părinților împreună cu medicii de familie, pentru a îmbunătăți aderența la programul de vaccinare.

Rujeola este o boală gravă care poate avea complicații severe

Rujeola este o boală infecțioasă care se transmite cu ușurință, în special la copiii nevaccinați. Evoluția acesteia poate fi gravă, iar pot apărea complicații care pun în pericol sănătatea copiilor. Din acest motiv, Ministerul dorește să prevină răspândirea acestei boli prin intensificarea campaniilor de vaccinare și informare a populației.

Potrivit reprezentanților Ministerului Sănătății, acoperirea vaccinală cu prima doză în țară este de 78%, iar cu a doua doză de 62%, la copiii eligibili. Acest procentaj este într-o continuă scădere de peste 10 ani, motiv pentru care Ministerul a adoptat strategii naționale de vaccinare, pentru a elimina riscurile pentru sănătatea publică, generate de bolile prevenibile prin vaccinare.

Măsurile luate pentru gestionarea epidemiei de rujeolă

Una dintre principalele acțiuni luate de Ministerul Sănătății este facilitarea vaccinării copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni. De asemenea, se dorește recuperarea celor nevaccinați sau cu scheme incomplete, în vederea prevenirii răspândirii bolii. O altă măsură importantă este derularea unei campanii de informare a părinților în colaborare cu medicii de familie, pentru a asigura o mai bună aderență la programul de vaccinare.

  Tânăr din Neamț, beat la volan, a provocat accidentul

Reprezentanții Ministerului nu au subliniat doar importanța vaccinării, ci și complicațiile grave pe care le poate determina rujeola. De asemenea, ei au subliniat că acoperirea vaccinală la nivel național a scăzut semnificativ în ultimii ani, motiv pentru care este necesară adoptarea unor strategii naționale de vaccinare pentru a contracara această tendință.

Ministerul Sănătății a luat aceste măsuri în contextul în care numărul de cazuri de rujeolă a crescut semnificativ în țară, afectând un număr mare de județe. Prin anunțul declanșării epidemiei, instituția își propune să reducă riscul de răspândire a bolii și să protejeze populația, în special copiii, de complicațiile grave ale rujeolei.

Concluzie

În concluzie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă în România din cauza creșterii alarmante a numărului de cazuri la nivel național. Această decizie a fost luată pentru a facilita vaccinarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 11 luni și pentru a recuperare celor nevaccinați sau cu scheme incomplete. De asemenea, se derulează o campanie de informare a părinților în colaborare cu medicii de familie, pentru a asigura o mai bună aderență la programul de vaccinare. Rujeola este o boală infecțioasă gravă, iar acoperirea vaccinală în țară a scăzut semnificativ în ultimii ani, motiv pentru care Ministerul Sănătății a luat aceste măsuri pentru a contracara această tendință și a proteja populația, în special copiii, de complicațiile acestei boli.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe stiri-neamt.ro.

Lasă un comentariu