Moș Nicolae vine în seara asta! Tradiții și obiceiuri

Sărbătoarea Sfântului Nicolae – tradiții și obiceiuri

Legenda Moșului Nicolae și tradiția darurilor

Pe 6 decembrie, creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae, ocrotitorul copiilor, al celor săraci, al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate și al celor acuzați pe nedrept. Deși Moș Nicolae nu se arată niciodată, există o poveste veche despre darurile aduse pe furiș copiilor în această noapte.

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Moș Nicolae este cea a celor trei fete sărace, care nu aveau zestre și nu puteau să se căsătorească, riscau să fie vândute de tatăl lor unor bărbați înstăriți. Sfântul Nicolae, sensibil la suferința fetelor, le-a aruncat fiecăreia câte un săculeț de bani pe fereastră într-o noapte, asigurându-le viitorul. De aici vine tradiția ca darurile de Moș Nicolae să fie puse în ghetuțe.

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie să aibă ghetuțele lustruite, deoarece Moș Nicolae va veni pe la ei să le aducă daruri dacă au fost cuminți. Copiii care au fost neascultători primesc lângă ghetuțe o nuielușă, semn că moșul este supărat pe ei.

Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae

În colindele românești, se vorbește despre florile dalbe, flori de măr, deoarece joarda Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Nașterea Domnului, înseamnă că Sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguța flori albe.

Conform tradițiilor populare, Moș Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii. Ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec, protejează soldații pe timp de război. În unele zone, copiii îi lasă moșului apă și morcovi pentru calul său.

  Cumul pensie și salariu: toate informațiile

De Moș Nicolae, nu trebuie să oferim celor dragi obiecte ascuțite – truse de cosmetică sau obiecte de culoare neagră. Cadourile pot imprăștia armonia și liniștea în viața celor care le primesc.

Legenda nuielușei

Legenda nuielușei pe care o primesc copiii neascultători are rădăcini în istoria Bisericii. Conform acestei legende, la primul sinod ecumenic ținut la Niceea în anul 325, Nicolae a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei. Nicolae, ajuns episcop de Myra de la o vârstă fragedă, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în cadrul Bisericii, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviți cu nuielușa, în semn de avertisment.

Publicitate

Astfel, tradițiile și obiceiurile legate de sărbătoarea Sfântului Nicolae sunt păstrate cu sfințenie de către creștinii ortodocși, fiecare aducând un omagiu și recunoștință Sfântului Nicolae pentru ocrotirea și ajutorul său în viața de zi cu zi.

Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe stiri-neamt.ro.

Lasă un comentariu