Avertizare pentru cumpărăturile online de Ziua Națională: Ce riscuri există și ce recomandări oferă Poliția pentru un shopping sigur
Un caz incredibil de fraudă din mediul online
Chiar și de Ziua Națională, românii sunt avertizați să fie atenți când cumpără ceva online, mai ales din surse care nu sunt sigure. Este important să fie verificată proveniența produsului și să se folosească site-uri oficiale, care au recenzii multiple.
Un caz similar s-a întâmplat unei femei din Suceava, care și-a achiziționat un telefon mobil contra sumei de 900 lei. În schimb, a primit o bucată de lemn frumos ambalată. Această femeie de 48 de ani a constatat că, în locul telefonului mobil cumpărat de la „Robert”, o persoană de pe OLX, a primit o bucată de lemn de mărimea gadgetului, învelită în huse.
Păgubita a încercat să discute cu bărbatul care a postat anunțul, însă acesta și-a șters contul, lăsând-o fără nicio posibilitate de a recupera suma de bani plătită. Acesta fapt demonstrează riscurile la care se expun cumpărătorii online, din cauza nelămuririi surselor de comercializare și a lipsei de precauție.
Recomandările Poliției pentru un online shopping sigur
Poliția a reacționat imediat în această situație și a oferit câteva recomandări pentru evitarea unor astfel de cazuri. Aceștia susțin că aproape zilnic sunt sesizați cu privire la înșelăciuni în mediul online, cu prilejul achiziționării unor bunuri, și că este important ca cumpărătorii să respecte anumite reguli minime de prevenire și siguranță. Dacă efectuezi cumpărături online, nu trimite banii în avans și folosește un serviciu cu plata ramburs pentru a achita costurile doar la momentul livrării bunului.
Înainte de a face achiziții online, este important să verifici sursa de comercializare și să cumperi bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comerț online pe care le cunoști sau pe care le-ai mai folosit. De asemenea, recenziile comerciantului sunt importante, înainte de a achiziționa produsul. Totodată, documentele referitoare la plățile online trebuie păstrate întotdeauna pentru a avea modalitatea de a demonstra achitarea sumelor.
Mesajele false pot apărea oricând
Un alt aspect important evidențiat de Poliție este legat de primirea de mesaje false pe email care par a fi trimise de societăți sau persoane de încredere, dar care de fapt sunt modificate pentru a părea legitime. Prin urmare, aceștia recomandă atenție sporită și verificarea constantă a surselor pentru a evita orice tip de înșelăciune în mediul online. Este important să nu se intre în panică sau să se lase influențat de aparențele emailurilor primite.
Înainte de a face o achiziție online, este bine să verifici de mai multe ori calitatea produsului și să te asiguri că sursele de unde achiziționezi sunt de încredere. Totodată, păstrarea documentelor referitoare la plățile online este importantă pentru a putea dovedi ulterior achitarea sumelor. Este necesară o atenție sporită la emailurile primite de la companii și asigurarea faptului că acestea sunt autentice și legale. Toate aceste măsuri sunt menite să protejeze cumpărătorii online și să ofere liniștea unei achiziții sigure.
Este important ca, în astfel de cazuri de înșelăciune, cei afectați să anunțe imediat poliția pentru a putea soluționa cât mai rapid situația și pentru a împiedica ca alte persoane să devină victime. Cazul sucevencei care a primit o bucată de lemn în loc de telefon mobil este doar unul dintre multele situații de înșelăciune din mediul online, iar luarea de măsuri este importantă pentru a evita astfel de cazuri în viitor.
Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.