
Războiul în Ucraina, ziua 632 – Susținerea Ucrainei, o problemă de securitate pentru NATO
Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:
Secretarul general al NATO consideră susţinerea Ucrainei o problemă de securitate naţională pentru toate statele aliate.
SUA impun sancțiuni companiilor maritime și navelor care transportă petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de G7.
Un propagandist al lui Putin a fost condamnat la zece ani de închisoare în Ucraina.
Estonia acuză Rusia că facilitează trecerea peste frontieră a imigranţilor ilegal.
O artistă rusă a primit șapte ani de închisoare pentru că a lipit etichete anti-război.
Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți.
Elveția a promis sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să se ocupe de crimele de război ale Rusiei în Ucraina.
Război în Ucraina, ziua 632
Susţinerea Ucrainei în războiul împotriva Rusiei este în interesul securităţii naţionale a fiecărui stat membru al NATO, inclusiv al SUA, a declarat joi secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, citat de AFP. Întrebat despre blocarea ajutorului american pentru Ucraina în Congresul Statelor Unite, Stoltenberg a reamintit că toate ţările din NATO s-au angajat să îi ajute pe ucraineni. Nerespectarea promisiunii de sprijin ar fi „nu doar o tragedie pentru Ucraina, dacă preşedintele Vladimir Putin câştigă, ci ar fi foarte periculos şi pentru noi”, a apreciat secretarul general într-o conferinţă de presă comună la finalul unei întrevederi la Bruxelles cu preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics.„Este un interes de securitate naţională pentru toate ţările din NATO, deci şi pentru Statele Unite, să îl împiedice pe preşedintele Putin să câştige în Ucraina”, a insistat el, exprimându-şi totodată încrederea că ajutorul american pentru Ucraina va continua. Washingtonul este cel mai important donator de ajutoare militare pentru Kiev, cu un total de 44,2 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse pe teritoriul ucrainean, în februarie 2022. Unii parlamentari republicani din SUA se opun însă alocării unor noi fonduri pentru Ucraina. Stoltenberg a recunoscut că Ucraina întâmpină dificultăţi pe câmpul de luptă, însă a afirmat că acestea nu sunt un argument „împotriva sprijinului, ci pentru mai mult sprijin”.
SUA impune sancțiuni companiilor maritime și navelor care transportă petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de G7
Departamentul de Stat și Departamentul de Finanțe al SUA au anunțat impunerea de sancțiuni împotriva a 15 companii maritime și 20 de nave care au transportat petrolul rusesc vândut peste plafonul de preț stabilit de grupul G7.
Potrivit Departamentului de Stat, sancțiunile au fost impuse conform Regulation of Energy or Defensive Sector of Russian Federation Sovereign Debt and Commercial Financing Regulations.
Aceste ultime sancțiuni fac parte din eforturile SUA de a încuraja respectarea sancțiunilor internaționale impuse împotriva Rusiei ca urmare a agresiunii sale în Ucraina.
Departamentul a transmis un avertisment că este posibil ca și alte nave şi companii să fie sancționate dacă vor continua să ignore restricțiile de aprovizionare impuse de G7.
Un propagandist al lui Putin a fost condamnat la zece ani de închisoare în Ucraina
Un tribunal din Ucraina l-a condamnat la zece ani de închisoare pe un propagandist cu cetățenie rusă pentru implicare în activități teroriste și finanțarea unei organizații teroriste.
Propagandistul, care a fost cunoscut sub numele de Tiberiy, a fost acuzat că a sprijinit grupuri teroriste în estul Ucrainei și că a finanțat activități teroriste.
Aceasta este una dintre numeroasele condamnări și arestări care au avut loc în Ucraina în ultimul an, pe fondul escaladării conflictului cu Rusia și separatiștii susținuți de Moscova.
Estonia acuză Rusia că facilitează trecerea peste frontieră a imigranţilor ilegal
Ministrul Afacerilor Interne din Estonia, Kristian Jaani, a acuzat Rusia că facilitează trecerea ilegală a migranților peste frontieră și că încearcă să creeze instabilitate în țările baltice prin astfel de acțiuni.
Jaani a declarat că numărul imigranților ilegali care intră în Estonia a crescut de la an la an și că mulți dintre aceștia sunt aduși de traficanții de persoane cu sprijin logistic din partea Rusiei.
Aceste acuzații vin pe fondul tensiunilor dintre Estonia și Rusia, care au crescut odată cu conflictul din Ucraina.
O artistă rusă a primit șapte ani de închisoare pentru că a lipit etichete anti-război
O artistă din Rusia a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru vandalism după ce a lipit etichete anti-război pe clădiri din Moscova și Sankt Petersburg.
Artista, care a fost arestată în urmă cu aproximativ un an, a afirmat că gestul său a fost o formă de protest pașnic împotriva războiului din Ucraina.
Această condamnare a fost criticată de organizațiile pentru drepturile omului, care au acuzat autoritățile ruse că încearcă să reducă la tăcere orice formă de opoziție sau critică la adresa poziției lor față de conflictul din Ucraina.
Bombardamente rusești asupra regiunii Herson: cel puțin un mort și doi răniți
Forțele ruse au bombardat regiunea Herson, situată la granița cu Crimeea, soldat cu cel puțin un mort și doi răniți, potrivit autorităților ucrainene.
Aceste atacuri au avut loc pe fondul escaladării violențelor în regiunea de est a Ucrainei, unde luptele între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia au făcut numeroase victime.
Este important să se menționeze că Rusia neagă orice implicare în conflictele armate din Ucraina, în ciuda unor ample dovezi care arată sprijinul continuu acordat de către Moscova separatiștilor din regiune.
Elveția promite sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să se ocupe de crimele de război ale Rusiei în Ucraina
Elveția a promis sprijin pentru înființarea unui tribunal special care să ancheteze și să judece crimele de război comise de Rusia în Ucraina.
Ministrul elvețian de externe, Ignazio Cassis, a declarat că sprijinul Elveției pentru această inițiativă este firesc, având în vedere angajamentul țării sale față de respectarea dreptului internațional și protejarea drepturilor omului.
Acest gest vine pe fondul presiunilor exercitate de comunitatea internațională asupra Rusiei pentru a răspunde pentru acțiunile sale în conflictul din Ucraina și pentru a asigura o investigație corectă și transparentă a crimele de război comise.
Prin urmare, se pare că situația din Ucraina continuă să fie un subiect de mare preocupare la nivel internațional, cu implicații în domeniul securității și drepturile omului, precum și pe fondul tensiunilor din regiunea Europei de Est. Este inevitabil ca fiecare dezvoltare din acest conflict să fie urmărită cu atenție și să dea naștere la reacții ale comunității internaționale.
Descoperiți mai multe detalii și perspective aprofundate în articolul complet pe bzi.ro.