Filipinele trebuie să-și revizuiască politica față de Israel
Un vot dezamăgitor
Pe 27 octombrie, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție neobligatorie cu sprijinul generalizat, solicitând un armistițiu umanitar imediat între Israel și Hamas și cerând acces la ajutor pentru Gaza.
O sută douăzeci de țări au votat în favoarea rezoluției, exprimând în mod clar opoziția lor față de continuarea asediului și bombardamentului Israelului asupra Gazelor, care a provocat moartea a mii de civili.
Filipine nu a fost una dintre acele țări. Alături de alte 45, s-a abținut de la votul asupra rezoluției. În schimb, a recunoscut „dreptul la autoapărare” al Israelului, tăcând în ceea ce privește abuzurile drepturilor omului și crimele de război cu care se confruntă palestinienii din Gaza.
O lungă istorie de susținere a Israelului
Cu toate că este dezamăgitor, aceasta nu a fost exact o surpriză. Guvernul Filipinelor a susținut Israelul fără condiții de mulți ani, închizând ochii față de multele sale încălcări ale dreptului internațional și crime grave împotriva palestinienilor care trăiesc sub ocupația sa.
Legăturile dintre Filipine și Israel sunt la fel de vechi ca Israelul însuși. Filipine a fost una dintre cele 33 de țări care au votat în favoarea Rezoluției 181 a ONU în 1947 pentru a împărți Palestina în două state, unul arab și unul evreu, cu Ierusalimul plasat sub regim internațional special. Acest plan, așa cum știm cu toții, nu s-a materializat niciodată. Dar Filipinele au continuat să susțină statul israelian și extinderea sa ilegală în teritoriile palestiniene.
Israelul și Filipinele au stabilit relații diplomatice deplinte în 1957 și au semnat un tratat de prietenie în 1958. Sprijinul Manilei pentru Israel a rămas neschimbat de atunci. Nu numai că nu a presat Israelul să cedeze teritoriile palestiniene ocupate, dar a căutat întotdeauna să-l protejeze de critica internațională. În 2017, de exemplu, contrazicând deschis poziția sa din 1947, Filipinele s-a abținut să voteze o rezoluție care critica încercarea fostului președinte al SUA, Donald Trump, de a consolida unilateraI Ierusalimul ca capitală a Israelului.
Susținerea continuă a Israelului
Unul mai târziu, Rodrigo Duterte a devenit primul președinte filipinez în istorie care a vizitat Israelul. Duterte a promis la începutul mandatului său să-și croiască o politică externă independentă, care să nu urmeze automat linia de politică a SUA. Cu toate acestea, sub administrația sa, așa cum se arată în vizita sa din 2018 în țară, Filipinele a continuat sprijinul său necondiționat diplomatic și politic pentru Israel pe toate planurile.
Astăzi, sub administrația lui Ferdinand Marcos Jr, Filipinele se încadrează ferm în sfera de influență a SUA, iar sprijinul țării pentru Israel rămâne la fel de puternic ca întotdeauna.
De la atacurile Hamas din 7 octombrie asupra Israelului, în care au fost uciși aproximativ 1.200 de oameni și peste 200 au fost luați prizonieri, Filipinele au demonstrat în mod repetat solidaritate cu Israelul și au condamnat răul provocat civililor israelieni. Dar nu s-a oprit aici.
În conformitate cu poziția sa de lungă durată pro-Israel, Filipinele au mers dincolo de a pleda pentru drepturile omului ale israelienilor și au oferit sprijin necondiționat guvernului israelian și atacurilor sale vindicative și obiectiv disproporționate împotriva civililor palestinieni din Gaza.
Prin acordarea unui sprijin necondiționat și fără întrebări guvernului israelian și războiului său împotriva Gaza, Filipinele s-au plasat ferm de partea greșită a istoriei și au ajuns să lucreze împotriva propriilor lor interese.
Asediul și bombardamentul Israelului asupra Gazelor au avut deja o cost uman imens, provocând moartea a peste 11.000 de persoane, multe dintre ele copii, în doar câteva săptămâni. La fel ca toate țările, Filipinele au o obligație morală de a nu lua parte, de a sprijini sau de a susține cu orice fel de condoneze politici și acțiuni de stat care duc la moartea a mii de oameni, distrugerea vastă a infrastructurii civile și displasarea în masă. Are și obligația de a-i ține cont pe toate statele, inclusiv pe aliații săi, responsabile atunci când încalcă cu nerușinare dreptul internațional. O politică externă care nu cere în mod activ un sfârșit pentru toată violența din Gaza subminează aceste obligații și lasă Filipinele deschise acuzațiilor că sunt complice la încălcările drepturilor omului și presupusele crime de război ale Israelului în Gaza.
Interesele lungi ale Filipinezilor
Susținerea orbească a Israelului contravine și intereselor proprii de lungă durată a guvernului filipinez.
Filipinele au cunoștințe directe ale pericolelor de a avea un vecin militar și economic puternic care disprețuiește în mod obișnuit dreptul internațional și încearcă să se extindă în teritoriile statelor înconjurătoare mai mici. Filipinele au fost de mult timp implicate în dispute teritoriale cu China și au avut confruntări cu nave chinezești pe astfel de probleme, inclusiv recent în această săptămână.
Suportul pentru încălcătorii legilor și normelor internaționale slăbește poziția morală a Filipinelor pe scena internațională și apelurile sale la condamnarea agresiunii teritoriale a Chinei în Marea Chinei de Sud/Marea Filipinelor. Filipinele nu se pot aștepta ca comunitatea internațională să o ajute să se confrunte cu încălcările drepturilor internaționale de către un stat vecin în timp ce își oferă susținerea activă pentru asemenea încălcări din partea altei națiuni.
Prin urmare, din motive care variază de la obligația morală la interesul propriu, Filipinele ar trebui să-și revizuiască politica față de Israel, să își pună capăt sprijinului neclintit pentru guvernul israelian și, cel mai important, să adopte o politică externă care recunoaște și respectă drepturile omului ale tuturor popoarelor, inclusiv a palestinienilor. Filipinele trebuie să recunoască că este greșit să omori civili, fie că sunt israelieni sau palestinieni, fără „dacă”, „și” sau „dar”.