Viețile palestinienilor sunt la fel de importante precum orice altă viață umană.

Duble Standarde in lumea contemporana

Există o priveliște îngrijorătoare a dublului standard prezentă în lumea contemporană. Anumiti politicieni cheie din comunitatea internațională au transmis un mesaj periculos conform căruia viața palestiniană valorează mai puțin decât cea israeliană și legea umanitară internațională poate fi aplicată selectiv.

Încălcarea flagrantă a Convențiilor de la Geneva

Convențiile de la Geneva interzic explicit vizarea civililor și a infrastructurii civile esențiale în timpul conflictelor armate. Cu toate acestea, bombardamentele israeliene împotriva spitalelor civile, a școlilor și a blocurilor de apartamente din Gaza au primit critici blânde, fiind justificate de dreptul Israelului la autoapărare.

Absența drepturilor palestinienilor

Nu s-a menționat și dreptul poporului palestinian de a se apăra împotriva unor astfel de încălcări grave ale legii internaționale, sau dreptul acestora la drepturile umane de bază sub o ocupație inumană și ilegală care a durat de 75 de ani.

Potrivit legilor privind ocupația care fac parte din dreptul conflictelor armate, Israelul nu are „dreptul de a se apăra” folosind mijloace militare, deoarece este forța de ocupare. Aceasta este o realitate și nu o acuzație. Acest fapt a fost confirmat de Curtea Internațională de Justiție printr-o hotărâre din 2004.

În calitate de forță de ocupare, Israelul poate folosi instrumente care se aplică statului de drept, inclusiv puterile poliției pentru a face față acțiunilor penale. Un stat ocupant nu poate exercita control asupra teritoriului pe care îl ocupă și simultan ataca militar acel teritoriu invocându-l drept „extern” și pretinzând că reprezintă o amenințare exogenă la securitatea națională.

Noi respingem categoric răspunsurile internaționale distorsionate care ignoră contextul și cauzele profunde ale acestui război, care sunt opresiunea sistematică a Israelului asupra palestinienilor, ocuparea teritoriilor lor și curățarea etnică continuă a acestora.

Organisme internaționale de drepturile omului, printre care Human Rights Watch și Amnesty International, împreună cu organizații neguvernamentale locale – printre care cel puțin 17 organizații israeliene – au caracterizat opresiunea militară israeliană a teritoriilor palestiniene ca constituind un act de apartheid.

Aceste organizații condamnă blocada crudă a Gaza din ultimii 17 ani, care a creat cel mai mare închisor deschis din lume, în care 2,3 milioane de palestinieni nu se pot deplasa liber și nici intra și nici ieși din acest teritoriu restrâns, în timp ce proviziile de apă, electricitate și bunuri rămân la discreția ocupanților lor.

  Filipinele pe o cale greșită în ceea ce privește Palestina

Când palestinienii au recurs la proteste non-violente, aceștia au fost împușcați cu gloanțe. Acest lucru s-a întâmplat cu Sud-africanii negri care au protestat pașnic împotriva condițiilor de apartheid în 1960 și au fost împușcați de opresorii lor. Futilitatea rezistenței non-violente împotriva opresiunii a dus la răscoala armată în Africa de Sud, lucru care s-a întâmplat similar în Palestina.

Conform dreptului internațional, cei care trăiesc sub ocupație au dreptul de a se opune. Lupta armată împotriva unei forțe de ocupație colonială nu numai că este recunoscută în dreptul internațional, ci este și specific aprobată. Războaiele de eliberare națională au fost expres admirate prin adoptarea Protocolului Adițional I la Convențiile de la Geneva din 1949 ca fiind un drept protejat și esențial al oamenilor ocupați din toate părțile lumii.

Dar la fel cum luptătorii pentru libertate din Africa de Sud au fost etichetați drept teroriști și majoritatea guvernelor occidentale și-au întors spatele față de drepturile noastre la libertate, drepturile omului și autodeterminarea, drepturile palestinienilor la securitate, drepturile omului și autodeterminarea pe propriul lor teritoriu au fost ignorate sau li s-a acordat doar un sprijin de fațadă de către guvernele din întreaga lume timp de prea mult timp.

Nu există niciun „proces de pace” în Orientul Mijlociu de vorbit, și nici intenția guvernului israelian actual de a ajunge la un compromis cu privire la problema teritoriului sau la stabilirea unui stat palestinian viabil. Nu poate exista o pace durabilă fără o soluție politică negociată care asigură ca israelienii și palestinienii pot trăi alături unul de altul în pace.

În mod regretabil, traiectoria actuală este condusă de extremiștii israelieni care vor să preia complet teritoriile palestiniene cu forța, indiferent de consecințe asupra vieților umane sau de distrugerea totală. La fel, disperarea ocupației a dus și la extremism din partea palestinienilor și la vizarea civililor israelieni, lucru care este interzis de dreptul internațional.

Uciderea și răpirea civililor israelieni trebuie, de asemenea, condamnate și așa s-a și întâmplat. Dar folosirea disproportională a forței de către Israel și pedepsirea colectivă a unui popor asediat și neajutorat care a fost atât de crudă și de inumană nu a fost doar acceptată, ci a fost și permisă.

  Cum a creat OpenAI condițiile perfecte pentru haos

Când Rusia a recurs la tacticile similare în Ucraina, a fost condamnată și pedepsită cu cel mai dur set de sancțiuni economice pe care lumea le-a văzut. Dar în cazul bombardamentelor Israelului împotriva civililor și a infrastructurii esențiale din Gaza, nu au fost impuse sancțiuni și nici marginalizare, ci doar sprijin necondiționat din partea majorității guvernelor occidentale.

Sunt oamenii pe străzile orașelor arabe, asiatice, latino-americane, africane și occidentale care au fost vocea conștiinței, condamnând campania de genocid împotriva palestinienilor, contestând comunitatea internațională pentru dublul lor standard și cerând justiție pentru poporul palestinian. Sunt oamenii obișnuiți din întreaga lume care au sfidat deumanizarea poporului palestinian și au respins demonizarea lor de către guvernanții israelieni.

Lecţiile celui de-al Doilea Război Mondial sunt încă respectate de oamenii iubitori de libertate care recunosc că deumanizarea unui grup de oameni este de obicei făcută în încercarea de a-i eradica, iar rezistența împotriva acestui tip de limbaj genocidar trebuie să fie puternică și nemiloasă.

Nu poate exista apatie în fața decimării bărbaților, femeilor și copiilor palestinieni care sunt bombardați în timp ce dorm în paturile lor. Noi auzim strigătele pătrunzătoare ale bebelușilor când sunt prinși sub dărâmături de clădirile lor de apartamente într-un crime de război complet prevenibil. Știm că majoritatea celor uciși în actuala ofensivă militară din Gaza au fost femei și copii.

Palestinienii nu sunt copiii unui Dumnezeu mai mic și este datoria ca noi toți să punem presiune maximă pentru o încetare imediată a focului și pentru un embargou asupra armelor împotriva Israelului. Ostaticii trebuie eliberați, organismele de ajutor umanitar trebuie să aibă acces deplin la Gaza, iar cei care au condus acest război trebuie să fie trași la răspundere pentru crimele lor de război.

Noi respingem cu tărie evacuarea forțată a poporului palestinian de pe propriile lor teritorii, și nu vom rămâne deoparte și vom privi cum fiecare linie roșie în război este trecută și regiunea coboară într-un joc a morții și distrugerii.

Omenirea noastră comună dictează că toate viețile umane contează. Momentul de acționat este acum.

Opiniile exprimate în acest articol sunt opiniile autorului și nu reflectă neapărat poziția editorială a Al Jazeera.

Lasă un comentariu