Utilizarea Inteligenței Artificiale pentru Detectarea Neoplaziei Colorectale în Timpul Colonoscopiei: Un Studiu de Meta-Analiză
Context
Într-un studiu recent publicat în revista EClinicalMedicine, cercetătorii din China au realizat o cercetare sistematică urmată de o meta-analiză a studiilor care descriu utilizarea metodelor bazate pe inteligență artificială (IA) pentru detectarea neoplaziei colorectale în timpul colonoscopiilor pentru a înțelege succesul său în îmbunătățirea ratei de detectare a adenomului și reducerea ratei de ocolire a adenomului.
Despre studiu
Cancerul colorectal este una dintre cele trei forme de cancer cele mai prevalente la nivel mondial și un contribuitor semnificativ la ratele de mortalitate asociate cu cancerul. Detectarea precoce a polipilor adenomatoși prin colonoscopii și eliminarea acestora este una dintre cele mai importante metode pentru a reduce incidența cancerului colorectal. În timp ce un increment de 1% al ratei de detectare a adenomului adesea corelează cu un risc cu 3% mai mic de cancer colorectal, variabilitatea în serviciile de endoscopie duce, de asemenea, la o rată de ratări a adenomului de aproximativ 27% din cauza limitărilor cognitive sau tehnice.
Metodele bazate pe inteligența artificială au fost examinate extensiv în ultima perioadă pentru a standardiza detectarea polipilor în timpul colonoscopiilor pentru a evita erorile umane. Cu toate acestea, pe lângă rezultatele inconsistente din studiile care examinau utilizarea uneltelor de detectare a adenomului bazate pe IA, există, de asemenea, preocupări legate de supradiagnosticele polipilor, care duc la o povară și costuri nedorite pentru pacienți. În plus, problemele potențiale legate de antrenamentul endoscopic și de distragerea endoscopistului prezintă, de asemenea, provocări.
Din motivele menționate, cercetătorii au efectuat o căutare amplă a studiilor clinice controlate randomizat care investigau avantajele și dezavantajele utilizării sistemelor pe bază de IA pentru detectarea adenomului și le-au comparat cu metodele standard de detectare a colonoscopiei. Această revizuire cuprinzătoare și ulterioara meta-analiză a avut ca scop îmbunătățirea înțelegerii noastre a metodelor de detectare a IA pentru neoplazia colorectală.
Principalele rezultate au fost, de asemenea, stratificate în funcție de morfologie, patologie, locație și dimensiune. Rezultatele secundare au inclus rata de detectare a polipului, rata ratării polipului, timpul de procedură, alarmele false, evenimentele adverse și numărul de polipi detectați în fiecare colonoscopie.
Rezultate
Rezultatele au arătat că utilizarea metodelor de colonoscopie bazate pe IA a condus la o îmbunătățire semnificativă a detectării neoplaziei colorectale și a redus semnificativ rata de ratări a adenomului și rata de ratări a polipului. Studiile care au folosit colonoscopia activată de IA au raportat, de asemenea, o creștere semnificativă a ratei de detectare a polipului și a ratei de detectare a adenomului și a numărul de adenomuri și polipi detectați în timpul fiecărei colonoscopii.
Rata de ratări a polipului din metodele de colonoscopie bazate pe IA a fost cu 52.5% mai mică, în timp ce rata de detectare a polipului a fost de 23.8% mai mare. În comparație cu metodele de colonoscopie tradiționale, numărul de polipi detectați per colonoscopie a fost cu 0,271 mai mare. Cu toate acestea, studiile au arătat o heterogenitate semnificativă în ceea ce privește rezultatele legate de detectarea polipului.
Similar, rata de detectare a adenomului și rata de ratări a adenomului au arătat o creștere de 24,2% și respectiv o scădere de 50,5% atunci când se utilizează metode de colonoscopie bazate pe IA. În plus, aproximativ 0,202 de adenomuri au fost detectate în plus per colonoscopie folosind metodele de detectare a adenomului activate de IA. Cu toate acestea, similar cu rezultatele privind detectarea polipului, rezultatele din studiile controlate randomizate au arătat, de asemenea, o heterogenitate semnificativă în rezultate.
Concluzii
În ansamblu, constatările au sugerat că utilizarea colonoscopiei activate de IA poate îmbunătăți semnificativ detectarea adenomurilor și a neoplaziei colorectale. În plus, îmbunătățiri minore în ceea ce privește calitatea colonoscopiilor ar putea traduce în câștiguri potențiale nete în programele de screening la scară largă pentru cancerul colorectal, menținând în același timp omogenitatea și calitatea colonoscopiilor.
Cercetătorii au discutat, de asemenea, implicațiile pentru viitoarele cercetări ale acestor constatări, inclusiv necesitatea unor studii longitudinale pentru a confirma eficacitatea metodelor de detectare a adenomului activate de IA în reducerea morbidității și mortalității asociate cu cancerul colorectal.