Restricțiile alimentare și postul intermitent afectează microbiontul și sănătatea umană

Beneficiile intervențiilor alimentare asupra microbiomului intestinal: o recenzie critică actualizată și perspective viitoare

Fond

Postul intermitent (PI), o intervenție alimentară populară, a fost studiat pentru impactul său asupra compoziției microbiomului intestinal și proceselor fiziopatologice ale gazdei.

Studiile arată că constituientele alimentare moderează comunitatea microbiomului intestinal, iar transformările nutriționale în microorganisme influențează profund metabolismul gazdei.

Această asociere reciprocă ar putea afecta potențial metabolismul medicamentelor cronice, influențând semnificativ sănătatea și boala umană. Intervențiile alimentare pentru diferite tulburări ar putea fi adaptate pentru a îmbunătăți în mod global sănătatea, restabilind echilibrul și diversitatea microbiomului intestinal.

Despre recenzie

În prezentul studiu, cercetătorii au descris impactul dietei asupra microbiomului intestinal prin revizuirea studiilor preclinice și clinice publicate în baza de date PubMed în limba engleză din perioada 2015-2023. Pentru datele preclinice, au fost incluse doar studiile publicate între 2021 și 2023.

Doi cercetători au realizat independent screening-ul datelor, iar discrepanțele au fost soluționate prin consens. Protocoalele, studiile și rapoartele de caz cu text complet inaccesibil au fost excluse, iar înregistrările eligibile au fost supuse unui screening complet al textului. În total, 17 înregistrări preclinice și 26 de înregistrări clinice au fost analizate.

Studiile preclinice privind efectele intervenției alimentare asupra microbiomului intestinal al animalelor

La șoareci C57BL/6J de șase săptămâni, dieta bogată în grăsimi (HF) și intervențiile CR au crescut compoziția de Firmicutes, Actinobacteria, raportul Firmicutes: Bacteroidetes, Bifidobacteriaceae, Lactobacillus johnsonii, Bifidobacterium pseudolongum și Faecalibaculum în cec. Cu toate acestea, aceste intervenții au redus numărul Bacteroidetes și Parabacteroides.

La șobolani hibrizi F1 de sex masculin Fisher 344 x Brown Norway, alimentația cu restricție de timp (TRF) și dieta Keto au redus numărul de Actinobacteria și Patescibacteria și au crescut numărul de Verrucomicrobia. Alimentația occidentală TRF (16:8) a redus numărul de Bacteroidota, Proteobacteria și Cyanobacteria în fecale, în timp ce a crescut numărul de Verrucomicrobia.

  Detoxifierea ficatului în 3 zile - este posibil?

La șoarecii Wistar de sex masculin, PI a redus raportul Firmicutes: Bacteroidetes și numărul de Bacillus velezensis, a crescut numărul de Lachnospiraceae și Lactobacillaceae, si a crescut numărul Lactobacillus și Akkermansia muciniphila. CR și PI au crescut numărul de Helicobacter, Bacteroidetes și Firmicutes la știucii curcubeu, reducând în același timp numărul de Actinobacteria din intestinele proximale.

O intervenție PI 16:8 și 24:24 a crescut numărul de diferiți microorganisme în fecalele șoarecilor alergici în timp ce a redus numărul de Firmicutes. PI-ul pe termen scurt a redus numărul de Firmicutes, Verrucomicrobia, Lachnospiraceae, Ruminococcaceae și Ruminiclostridium la șoarecii C57BL/6 cu colită indusă, în timp ce PI-ul pe termen lung a redus numărul de Akkermansiaceae și a crescut numărul de Lactobacillaceae.

Studiile preclinice privind compoziția microbiomului intestinal la șoarecii C57BL/6J au constatat ca aceasta se adaptează la modificările dietetice. Cu toate acestea, rezultatele au lipsit de coerență și omogenitate în ceea ce privește tulpinile/bacteriile grupurilor.

Diferite tipuri de post intermitent au alte influențe asupra microbilor și tragerea unor concluzii este dificilă din cauza protocoalelor de studiu care includ diverse restricții alimentare, durate și diete. În plus, evaluările au fost efectuate pe mai multe modele de animale, care ar putea fi specific sensibile la restricția calorică (CR).

Efectele intervențiilor alimentare asupra microbiomului intestinal uman

Un studiu clinic randomizat (RCT) a raportat că postul Buchinger timp de cinci zile a crescut numărul de Proteobacteria și Christensenellaceae dar a redus raportul Firmicutes: Bacteroides. Postul doar cu apă a redus numărul de Fusobacterium și a crescut microbiomul intestinal omogen.

Postul intermitent Ramadan a crescut diversitatea alfa, precum și numărul de Lachnospiraceae și Ruminococcaceae, dar a redus Bacteroidales. În alte studii, postul intermitent Ramadan a redus numărul de Coprococcus, Clostridium_XlV spp. și Lachnospiraceae, dar a crescut numărul de Dorea, Klebsiella, Faecalibacterium, Sutterella, Parabacteroides, Alistipes, Bacteroides și Fir

  Leacuri bătrânești pentru umflătură în nas. Metode tradiționale pentru disconfort.

Concluzii

bază alimentară pot avea un impact asupra microbiomului prin reducerea citokinelor proinflamatorii, creșterea producției de acizi grași cu lanț scurt (SCFA), creșterea integrității barierei intestinale și manifestarea unor efecte imunomodulatorii.

Restricția alimentară pe termen lung pe parcursul unui an a redus numărul de Actinobacteria și raportul Firmicutes: Bacteroidetes, în timp ce a crescut numărul de Bacteroides, Roseburia, Faecalibacterium și Clostridium XIVa. Nu s-a stabilit un model distinct de schimbări ale microbiomului intestinal, cu toate acestea, beneficiile pentru sănătate au fost evidente, inclusiv reducerea factorilor de risc pentru boli legate de vârstă și creșterea duratei de viață.

Bazat pe descoperirile din recenzie, intervențiile alimentare precum postul în restricție de timp și restricția calorică au fost studiate pentru impactul lor asupra indicatorilor de sănătate metabolică și compoziției microbiomului intestinal. Aceste programe modifică mediul intestinal prin schimbarea disponibilității de nutrienți, surse de energie, creșterea microbiană și producția de SCFA.

Acestea pot reduce inflamația, regla metabolismul și îmbunătăți ritmul circadian. Cu toate acestea, datele sunt insuficiente pentru a stabili un model tipic de schimbări ale microbiomului intestinal.

Este nevoie de cercetări suplimentare, în special la pacienți obezi și cu probleme metabolice, pentru a identifica schimbările de durată și pentru a evalua diferite molecule ale microbiomului intestinal.

Lasă un comentariu